Island del 3

Japp, då kör vi den sista och avslutande delen från Island. De två sista dagarna helt enkelt!

Måndagen innebar inte bara att vi hade varit gifta i 10 månader utan också en tur till Islands södra kust, det var en verkligt fin tur!

Dagen började med att bussen gick sönder och vi fick byta buss men det löste arrangören hur snabbt och smidigt som helst, pluspoäng! Därefter åkte vi och tittade på ett vattenfall som heter Skogarfoss. Det ligger inte långt ifrån Eyjafjallajökull som ni kanske minns hade ett utbrott 2010 som störde ut flygtrafiken i hela Europa. Skogarfoss är 25 meter brett och 60 meter högt. Vi besökte också ett museum här men det tyckte vi inte var så jätteintressant.

Först gick vi upp för en sisådär 340 trappsteg (jag räknade men glömde det exakta antalet!) för att se vattenfallet ovanifrån och titta på utsikten.

Atlanten i horisonten. Skogarfoss nedifrån   Vik är en lite ort  med 300 invånare och var nästa anhalt. Där finns en svart strand, som förmodligen är den vackraste strand jag har sett, trots att den var svart och det inte gick att bada där. Vik ska också vara Islands regnigaste plats men som tur var slapp vi uppleva det, vi fick faktiskt sol! Det fanns lunnefåglar på klipporna (tyvärr svåra att se på nära håll men vi såg dem flyga) vid stranden, grottformationer och två raukar ute i vattnet.

I en grotta.

Raukar, som enligt sägnen är två troll som förstelnade.  Jag försöker vara rolig och Anders tar kort på lunnefåglar. Lunnefågel heter förresten Puffin på engelska, hur gulligt?Svart sand.  Häftiga klippformationer del 1.  Häftiga klippformationer del 2.

Slutligen blev det dags att besöka det sista resmålet för dagen, som var ytterligare ett vattenfall, Seljalandsfoss. Har du sett ett vattenfall i 360 grader någon gång? Det har vi. Det gick nämligen att gå in bakom vattenfallet och gå runt det. Det var galet häftigt, jag fick som världens adrenalinkick därinne! Som alltid väldigt svårt att återge på foton men vi försöker!

Påväg in bakom fallet. Nu är vi bakom vattenfallet! Så fräckt! Blöt blev man också kan jag lova! Anders. Efter ytterligare en lång men riktigt härlig dag avslutade vi med att fira 10 månader som gifta med lite bubbel i vinglas på hotellrummet. Reflektionen efter de här dagarna var att naturen är helt otrolig. Allt vi sett och imponerats av har liksom skapats av naturen själv. Förvisso behöver man inte åka till Island för att påminnas om detta, det kan vi göra lika bra hemma i fina Sverige, men Island bjöd sannerligen på oväntade upplevelser och spännande natur som är helt olik vår egen och vi är väldigt glada och tacksamma för att vi har fått uppleva detta.

Men, resan är ju inte slut än, vi har fortfarande en tisdag kvar och den här dagen hade vi två aktiviteter på schemat som vi fick bestämma själva. Jag hade kommit på den briljanta idén att vi skulle ta hissen upp i tornet i Hallgrimskirkja. Jag kanske inte har nämnt det innan men jag är ju alltså höjdrädd (inte bara flygrädd, haha!) så hur jag fick den här idén är lite oklart, men allt gick superbra tills vi kom upp i tornet och jag började fundera på hur man konstruerar ett dylikt torn och om det skulle kunna välta på något sätt. Den som är rädd för något vet hur orimliga tankar man kan få (och inte blir av med) när man utsätts för det man är rädd för. Men upp i tornet kom vi och även om jag hade årets handsvett så kunde jag faktiskt njuta av utsikten över Reykjavik.

Här är jag inte bekväm kan jag berätta, men jag är glad att jag har varit där!  Anders är pedagogisk och visar var vi har varit. Ända däruppe ja. 

Man kan ju inte åka från Island utan att ha ridit på en islandshäst. Vi hann se måååånga under veckan, ca 100 000 islandshästar finns det på Island och ungefär 340 000 islänningar. Vi åkte till Hveragerđi igen, där Eldhästar har sin verksamhet. Kan verkligen rekommenderas! Vi red i ca 1,5 timme (lagom för Anders som inte är så van!). Jag trodde nog innan att det skulle vara ganska tråkiga hästar som bara gick med nosen i svansen på hästen framför, men min häst var en riktig piggelin med bra drag under hovarna och gick och styra dit man ville, haha. Jag frågade vad hästarna hette men tyvärr glömde jag bort namnen, det var så konstiga isländska namn.

Jag fick låna den fulaste hjälmen i världshistorien, tror ni den är tävlingsgodkänd nästa år?! Hahaha!

I och med detta var vårt Islandsäventyr slut. Flyget hem gick vid 11-tiden dagen därpå och blev en ganska segdragen historia då vi flög först till Gardermoen, sen till Arlanda och slutligen till Landvetter. Det gick hur bra som helst men för en lite lätt flygrädd Strömpa var det rätt jobbigt och jag var så galet lättad när vi landade på Landvetter.

Som ni säkert redan har förstått är vi väldigt nöjda med den här resan och tycker att vi har fått se och uppleva mycket av Island. Vi pratade redan efter några dagar om vad vi skulle göra om eller när vi reser tillbaka dit. Jag tycker att det verkar finnas mycket kvar att se på Island och skulle gärna åka tillbaka, och det säger nog ganska mycket.

Hoppas att ni har tyckt det varit roligt att få läsa om vår resa, om inte annat så tyckte jag det var viktigt att skriva ner lite om resan på något bra ställe där man kan spara det länge!

Strömpan.

Kommentera